اینفوگرافیک ورق نسوز

برای مشاوره رایگان، اطلاع از قیمت روز و خرید ورق نسوز همین الان با ما تماس بگیرید.

ورق نسوز یکی از پرکاربردترین قطعاتی است که در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول یکی از ارزان‌ترین محصولات مورد استفاده در صنعت است و در حوزه‌های بسیاری کاربرد دارد. عمده کاربرد ورق‌های نسوز به عنوان واشر در عایق‌بندی قطعات صنعتی است. هدف از استفاده این واشر‌ها تحمل فشار وارد شده بر سایر قطعات و خنثی کردن این فشار است. اما کاربرد ورق‌های صنعتی به اینجا ختم نمی‌شود. ورق‌های نسوز انواع مختلفی دارند که کاربرد هر کدام نیز متفاوت می‌باشد. پس همراه ما باشید تا راهنمای کاملی از ورق های نسوز صنعتی را در اختیارتان قرار دهیم.

کاربرد ورق صنعتی

ورق نسوز چیست؟

ورق نسوز ورقی است که از ترکیبات چند ماده مخصوص ساخته شده است و در برابر حرارت مقاومت بسیار بالایی دارد. ورق نسوز به علت کارایی بالا توانسته به یکی از پر استفاده‌ترین قطعات صنعتی تبدیل شود. عمده استفاده ورق نسوز به عنوان واشر و عایق قطعات صنعتی است. ورق‌های نسوز فشارهای وارد شده بر قطعات را تحمل می‌کنند تا آسیبی به قطعات داخلی وارد نشود. دلیل دیگری که باعث شده ورق‌های نسوز به عنوان پرکاربردترین قطعات صنعتی شناخته شوند جلوگیری از نشت مواد داخل سایر تجهیزات است؛ چراکه نشت مواد باعث فرسودگی سایر قطعات و تجهیزات می‌شود و این امر به مرور زمان عمر مفید دستگاه را کاهش می‌دهد. ورق های نسوز انواع مختلفی دارند و با توجه به موادی که به هر نوع آن اضافه شده است دمای تحمل متفاوتی نیز دارند. در نهایت می توان گفت انواع ورق نسوز حدود 1000 درجه سانتی گراد را تحمل می کنند. پایه ورق های نسوز همان فولاد است که خودش به تنهایی می تواند حدود 500 درجه سانتی گراد را تحمل کند و با اضافه شدن آلیاژ ها می تواند تا حدود 1000 درجه را نیز تحمل کند.

چرا باید از ورق های نسوز استفاده کنیم؟

طبیعتاً زمانی که دمای کار پایین است یا در حدود دمای اتاق میخواهیم کارهای معمولی با ورق انجام دهیم، ورق های فولادی کارایی مطلوبی دارند اما زمانی که کار ما در دمای بالا انجام می شود ممکن است فولاد تحمل شرایط دمایی مورد نظر را نداشته باشد. بنابراین در بعضی از موارد استفاده از این وق ها تنها گزینه ما خواهد بود.

چه موادی نسوز هستند؟

الیاف مصنوعی معمولا ماده سازنده مواد مقاوم در برابر آتش را تشکیل می دهند. در حالی که بیشتر الیاف طبیعی قابل اشتعال هستند، الیاف پلاستیکی اغلب به جای اشتعال به دلیل گرما ذوب می شوند. پارچه های نایلونی و پلی استر به دلیل نقطه ذوب بالا و هدایت حرارتی کم محبوبیت خاصی پیدا کرده اند.

خصوصیات بعضی از ورق های نسوز

 استحکام کششی (Mpa)

12.7

تراکم پذیری (%)

40

بهبود(%)

20

چگالی (g/cm3)

1.6-2.0

از دست دادن حرارت

24%(850℃,1h)

رنگ

خاکستری - سفید - سیاه

 اندازه های معمولی (mm)

عرض: 1500,1350

طول:  1000,3000,2000,4000

ضخامت: 0.5-5

ویژگی‌های ورق نسوز

اینجاست که متوجه ارزش ورق نسوزصنعتی می‌شویم و می‌دانیم با صرف هزینه‌ای اندک می‌توانیم از خسارات سنگین یا جبران‌ ناپذیری جلوگیری کنیم و عمر دستگاه‌های مورد استفاده در صنعتمان را به میزان قابل توجهی افزایش دهیم. ورق‌های نسوز از جنس‌های مختلفی ساخته شده‌اند که هر کدام نیز کاربرد خاص خودشان را دارند. از مزایای بسیار مهم ورق‌های نسوز تحمل حرارت‌ بالا است. در برخی موارد این ورق‌ها قادر به تحمل دمایی بین 572 تا 2552 درجه فارنهایت هستند و می‌توانند فشارهای بسیار زیادی را تحمل کنند.

هنگامی که درباره نسوز بودن این ورق‌ها و تحمل بالای فشار توسط آن‌ها صحبت می‌کنیم باید بدانیم که همه این موارد نسبی است و هر نوع ماده اولیه‌ای تحمل حرارت را تا دمای خاصی دارد. به طور مثال واشرهای الاستومتری قادر به تحمل دمایی حدود 350 درجه فارنهایت را دارند و این در حالی است که عایق های کامپوزیتی و فلزی قادر به تحمل دمای بالای 1000 درجه فارنهایت هستند که در مقایسه با واشرهای الاستومتری مقدار بسیار زیاد و قابل توجهی است.

کاربرد ورق نسوز

همانطور که در ابتدا اشاره کردیم؛ مهم‌ترین کاربرد ورق نسوز تولید واشر برای جلوگیری از نشت مواد است. مهم نیست ورق نسوز از چه ماده اولیه‌ای ساخته شده باشد و با هر سایز و جنسی که باشد؛ مهم‌ترین مورد مصرف آن به عنوان واشر است. قطعا اولین تصویری که با شنیدن واژه واشر در ذهنتان ایجاد می‌شود؛ واشرهای حلقوی شیرهای آب است. این واشرها نیز برای جلوگیری از نشت آب به داخل شیر آلات استفاده می شوند و به گونه‌ای قرار می‌گیرند که فضای خالی بین قطعات را پر کنند.

البته این نوع از واشر به خاطر جنس آن و مجاورت مداوم با آب به سرعت دچار پوسیدگی می‌شود و باید مرتبا آن را تعویض کنید. برعکس واشرهای آب، واشرهایی که با ورق نسوز تولید شده‌اند از استحکام بالایی برخوردار هستند و میزان انعطاف‌پذیری، اندازه، ضخامت و جنس آن‌ها با توجه به کاربردشان متفاوت است. صنعتگران برای انتخاب یک ورق نسوز صنعتی باید همه جوانب را بسنجند و با توجه به نیازشان ورق مناسب خود را انتخاب کنند.

ساخت واشر با استفاده از ورق نسوزصنعتی کاری تخصصی است و باید به دست متخصصان امر انجام شود؛ چراکه گاهی طراحی این واشرها بسیار ساده است و گاهی بسیار پیچیده می‌شود و این بستگی به کاربردش دارد. بروز کوچک‌ترین اشتباه در طراحی و تولید این واشرها می‌تواند خسارات بسیار عظیمی را به وجود آورد. به همین دلیل متخصصان این صنعت توصیه می‌کنند در حین انتخاب یک ورق نسوز به ویژگی هایی چون ابعاد، درجه حرارت، جنس ورقه، میزان تحمل حرارت،میزان تحمل فشار و خراش های روی آن حتما توجه شود.

مهم‌ترین صنایعی که از ورق‌های نسوز استفاده می‌کنند؛ می‌توان به پتروشیمی، نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌ها،  کارخانه‌ها و جایگاه‌های سوخت اشاره کرد. این ورق‌ها مانند مقوا آزبست قادر به تحمل دمایی بین 300  تا 1400 درجه فارنهایت هستند. از کاربرد های ورق نسوز در مصارف خانگی می توان به تولید و برش واشرها اشاره کرد.

عمر مفید ورق نسوز

ورق‌های نسوز نیز مانند تمامی کالاها مصرفی هستند و عمر مفیدی دارند که پس از طی کردن آن به سمت فرسودگی می‌روند؛ اما عمر این ورق‌ها بیش از آن چیزی است که فکر می‌کنید و این ورق های نسوز می‌توانند سال های سال برای شما کار کنند. آزبست اولین و مهم‌ترین ماده اولیه ورق‌های نسوز است و از آن در ساخت این ورق ها استفاده می‌شود؛ که علت آن نیز نسوز بودن این ماده است. آزبست نوعی الیاف پنبه نسوز معدنی است که نوعی سیلیکات به شمار می‌آید و در سنگ‌وخاک یافت می‌شود.

به دلیل مقاومت بالای فیبرهای تشکیل دهنده آن در برابر حرارت؛ از این ماده در ساخت مصالح ساختمانی عایق در برابر آتش‌سوزی استفاده می‌شود. از این ماده معدنی علاوه بر ساخت ورق نسوزصنعتی در صنایعی چون ساخت لنت ترمز و کلاچ نیز استفاده می‌شود. در گذر زمان مضرات آزبست از فواید آن بیشتر شد و دستور به عدم استفاده از آن داده شد. امروزه از مواد اولیه‌ای چون کربن، فایبرگلاس و سرامیک به جای آزبست در ورق‌های نسوز استفاده می‌شود. نکته‌ای که در اینجا باید بگوییم این است که آزبست فقط در صورتی برای انسان ضرر دارد که با آن تماس مستقیم داشته باشد و در غیر این صورت مشکلی پیش نمی‌آید. اما در صورت تنفس آزبست؛ شخص دچار مشکلات حاد تنفسی می‌شود.

اینفوگرافیک ورق نسوز

در شکل زیر انواع، کاربردها، ابعاد، تحمل دما و نحوه سفارش ورق نسوز را مشاهده می‌کنید.

اینفوگرافیک ورق نسوز

انواع ورق نسوز صنعتی

ورق نسوز آزبست

اولین نوع از ورق نسوز صنعتی؛ ورق‌ آزبست است که عمده مصرف آن در صنایع تجاری، تولید و صنعتی و همچنین ماشین‌آلات است و در ساختمان‌سازی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. از دیگر کاربردهای ورق نسوز آزبست می‌توان به عایق بندی کوره‌های بخار و ساختمان‌های ضدحریق اشاره کرد. از قابلیت‌های این ورق می‌توان به تحمل دمای 700 درجه سانتی گراد اشاره کرد.

 اما باز هم در مصرف این نوع از ورق باید به سمی بودن آزبست توجه شود و در مکان هایی که دور از دسترس انسان و محل عبور و مرور افراد است؛ مورد استفاده قرار بگیرد. ورق نسوز آزبست قدیمی ترین ورق‌های نسوز موجود در بازار است که از قرن 19 به شکل واشرهای محکم و انعطاف‌پذیر وارد صنعت شد و به سرعت در تمامی کارخانه‌ها مورد استفاده قرار گرفت.

ورق‌ نسوز میکا

نوع دیگر از ورق‌های نسوز صنعتی، ورق‌ میکا است. این نوع از ورق‌های نسوز نیز در صنایع مختلفی کاربرد دارند. از جمله کاربردهای آن در صنایعی چون صنایع نفتی، صنعت کاغذسازی، صنایع هوافضا، صنایع الکترونیکی و ساخت مواد بهداشتی است. میکا ماده ای معدنی و با ارزش است که از سنگ‌های آذرین و رسوبی استخراج می‌شود.

برای استفاده از میکا در ورق نسوز صنعتی، آن را به صورت ورقه‌هایی در اندازه‌ها و ضخامت‌های مختلف برش می‌زنند که به آن ورق میکا گفته می‌شود. ورق نسوز میکا نیز عایقی مبتنی بر موادی چون مسکویت و فلوگوپیت است. مسکویت ماده‌ای معدنی متشکل از پتاسیم است و فلوگوپیت حاوی منیزیم است و نسبت به مسکویت از مقاومت بیشتری برخوردار است. این ورق مانع بخار در برابر گازهای کربنی است و از اتلاف حرارت بیش از حد جلوگیری می‌کند.

ورق‌ نسوز کلینگریت

برای ساخت این نوع از ورق‌های نسوز از مواد کاربردی استفاده شده است و در بازار این ورق را با نام ورق واشر می‌شناسند. ورق نسوز کلینگریت به طور گسترده‌ای در صنعت استفاده می‌شود و از جمله مکان‌هایی که کاربرد دارد می‌توان به مواردی چون کارخانجات صنعتی و تولیدی، نیروگاه‌ها، پتروشیمی، سکوهای نفتی و حتی منازل شخصی اشاره کرد. این نوع از ورق نسوزصنعتی به عنوان بهترین نوع ورق برای تولید واشر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مواد تشکیل دهنده این نوع از ورق نسوز شامل آزبست با انواع رزین پلاستیکی است. البته با پیشرفت دانش و تکنولوژی ورق‌های نسوز کلینگریت بدون آزبست نیز تولید و روانه بازار شد. این ورق نسوز استحکام‌ و انعطاف‌پذیری بالایی دارد که این امر به خاطر وجود ترکیبات حاوی رزین است.

ورق های نسوز کلینگریت خودشان به دو نوع کلینگریت سیم دار و بدون سیم تقسیم می شوند. ورق کلینگریت سیم دار از لایه های دارای سیم تشکیل شده است و تا حدود 580 درجه سانتی گراد را تحمل میکند. ورق های کلینگریت بدون سیم نیز می توانند تا 550 درجه سانتی گراد را تحمل کنند. 
البته نوعی دیگر از ورق های کلینگریت نیز وجود دارند که به ورق کلینگریت گرافیتی سیم دار و بدون سیم معروفند و می توانند تا 650 درجه سانتی گراد را تحمل کنند.

ورق‌ نسوز گرافیت خالص

آخرین مورد از لیست ورق نسوز صنعتی که به آن می‌پردازیم، ورق گرافیت خالص است. این نوع از ورق‌های نسوز نیز از رایج‌ترین و پرکاربردترین‌ها در صنعت است. مهم‌ترین ماده تشکیل دهنده ورق‌های نسوز گرافیت؛ پودر گرافیت خالص با درصد خلوص 98.65 می‌باشد. ماده دیگری که در تولید این نوع از ورقه‌ها استفاده می‌شود نیز چسب رزین با درصد خلوص 1.35 است که کاربرد آن به جهت تثبیت پودر گرافیت در این ورقه‌ها است.

به علت وجود گرافیت با خلوص بالا در این نوع ورقه نسوز؛ شاهد ترد و شکننده بودن آن هستیم. مهم‌ترین مزیت آن نیز سبک بودن است. این ورق توانایی مقاومت گرمایی تا دمای 810 درجه سانتی‌گراد را دارد و عمل هدایت گرما را به بهترین نحو انجام می‌دهد. از دیگر مزایای این نوع از ورق‌ها می‌توان به مواردی چون عایق بودن در برابر موادگازی و بخارمایعات اشاره کرد که در صنایع پتروشیمی و نیروگاه‌ها بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ورق های نسوز چه مزیت هایی دارند؟

  • با توجه به کارایی خاصی که دارند هزینه ساخت آن ها مطلوب است و مقرون به صرفه هستند.
  • در محیط های با رطوبت بالا بسیار مناسب عمل کرده و خورده نمی شوند.
  • در دماهای بالا مستحکم هستند.
  • عدم کاهش محسوس مقاومت، هنگام قرارگیری در معرض شوک های دمایی.
  • استحکام خستگی بالا
  • کارایی بالا در ریخته گری به دلیل انبساط حرارتی کم

نسوز ترین ماده چیست؟

محققان کشف کرده اند که مواد کاربید تانتالم و کاربید هافنیوم می توانند دمای سوزان نزدیک به 4000 درجه سانتیگراد را تحمل کنند. این مواد ممکن است فضاپیما را قادر به مقاومت در برابر گرمای شدید ناشی از خروج و ورود مجدد به جو کند.

و اما حرف آخر...

امیدواریم به طور کامل با ورق‌های نسوز و انواع آن آشنا شده و کاربرد هر کدام را به خوبی متوجه شده باشید. اگر سوالی درباره ورق‌های نسوز دارید حتما در قسمت کامنت، آن را از ما بپرسید.

منابع:

www.sealing-material.com

www.imperial.ac.uk

سوالات متداول

  • سوال: کدام نوع ورق نسوز برای من مناسب‌تر است؟
  • پاسخ: با توجه به کاربردهای متنوع ورق های نسوز برای پاسخ به این سوال باید با ما تماس بگیرید تا بر اساس نیاز شما بهترین نوع ورق نسوز را به شما معرفی کنیم.
  • سوال: نحوه خرید ورق نسوز از صنعت نسوز چگونه است؟
  • پاسخ: برای خرید انواع محصولات از جمله ورق های نسوز با ما تماس بگیرید یا در واتس اپ به ما پیام دهید. در سریعترین زمان ممکن با شما در تماس خواهیم بود.
  • سوال: کاربرد ورق های نسوز چیست؟
  • پاسخ: ورق های نسوز کاربردهای فراوانی دارند ولی عمده کاربردشان استفاده به عنوان واشر در عایق‌بندی قطعات صنعتی است.

11 دیدگاه در “ورق نسوز، معرفی کامل + خرید با بهترین قیمت✅

  1. عباس محمدی گفت:

    مواد تشکیل دهنده ی ورق‌های نسوز کلینگریت چه چیزیه؟

    1. Admin گفت:

      با سلام
      مواد تشکیل دهنده ورق نسوز کلینگریت شامل آزبست با انواع رزین پلاستیکی است.

    2. فاطمه نوظهور گفت:

      با سلام
      مواد تشکیل دهنده ورق نسوز کلینگریت شامل آزبست با انواع رزین پلاستیکی است.

  2. مهدی اکبری گفت:

    معمولا ورق نسوز از چه موادی ساخته میشود؟

  3. نازنین‌ زهرا بهرامی گفت:

    مطالب بیشتری بنویسین لطفا. ممنون از محتواهای جذابتون

  4. بهاره محسنی گفت:

    محتوای خیلی خوبی بود

  5. حدیثه داوودی گفت:

    واقعا ارزش وقت گذاشتن و خوندن داشت!

  6. مسلم قاسمی گفت:

    همکاری با شما تجربه خیلی خوبیه

  7. مهرداد آزادی گفت:

    چه سایت قشنگی دارین. عالیه

  8. ابراهیم هدایت گفت:

    خیلی دنبال این اطلاعات بودم. ممنون واقعا.

  9. نازنین‌ زهرا عباسی گفت:

    مشاوره آنلاین هم دارید؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *